Οικοτροφείο

Οικοτροφείο & κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας στα Καλύβια Αττικής

DSC_0030

Ένα πάγιο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες είναι η μελλοντική τους αποκατάσταση, όταν οι ίδιοι δεν θα είναι πλέον στη ζωή για να τους παρέχουν φροντίδα.

Η διοίκηση του "Αργώ", μετά από μακροχρόνιου αγώνες και έχοντας ως στόχο τη δια βίου αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες - παιδιών ναυτικών, προχώρησε στην κατασκευή ενός σύγχρονου Οικοτροφείου και Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Ανάβυσσο Αττικής, σε έκταση παραχωρημένη από το Υπουργείο Γεωργίας. Στις εγκαταστάσεις του οικοτροφείου προβλέπεται να φιλοξενούνται, καταρχήν, σε εικοσιτετράωρη βάση, 18 άτομα με Νοητική Υστέρηση και Κινητικές Αναπηρίες, τέκνα εν ενεργεία ή συνταξιούχων ναυτικών, για τα οποία διαπιστώνεται ένα από τα παρακάτω: α) η απουσία της οικογένειας, β) η αδυναμία της οικογένειας να φροντίσει τα άτομα αυτά (γονείς υπερήλικες, με επιβαρημένη υγεία ή άλλες αντικειμενικές δυσχέρειες), γ) προέλευση από απομακρυσμένες περιοχές.

Για τους οικότροφους, καταρχήν, εξασφαλίζεται η απαραίτητη ψυχολογική στήριξη, τόσο στους ίδιους όσο και για την οικογένειά τους, ώστε να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες.

Για την επαγγελματική εκπαίδευση - κατάρτιση, σε όσα άτομα το επιτρέπει η ηλικία, προβλέπεται η παράλληλη παρακολούθηση στα τμήματα του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, που θα λειτουργεί σε παρακείμενες εγκαταστάσεις. Στο Κέντρο τα άτομα θα εκπαιδεύονται και σε δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και σε κοινωνικές δεξιότητες.

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, πρόκειται να εξυπηρετεί ημερησίως, καταρχήν, εικοσιτέσσερα (24) Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Έχει ως σκοπό την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών που αφορούν στους τομείς της αυτοεξυπηρέτησης, της επικοινωνίας, της κοινωνικοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη, την βελτίωση και ενδεχομένως την διατήρηση γνωστικών δεξιοτήτων, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το κέντρο λειτουργεί σε πενθήμερη βάση (Δευτέρα έως Παρασκευή) κατά τις πρωινές ώρες. Η άφιξη και αναχώρηση των εκπαιδευόμενων γίνεται με τα σχολικά του Κέντρου, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και διευθετήσεις για την ειδική ομάδα των επιβατών.

DSC_0017

 

DSC_0048

 

DSC_0032


 

Έδρα Σωματείου

Οικοτροφείο