Άθληση

Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι μόνο χαρά, διασκέδαση, και άσκηση, αλλά μια διαδικασία επίπονη και μακρόχρονη, που συμβάλλει στην αποκατάσταση, αλλά κυρίως στην ανεξαρτησία του ατόμου και την επανένταξη του στην κοινωνία. Τη θέση αυτή επικυρώνει και η δήλωση στη Συνθήκη της Νίκαιας του  2000, που αναφέρει:

“...Η άσκηση σωματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων συνιστά για τα άτομα με ειδικές, σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, εξέχον μέσον ατομικής ανάπτυξης, αποκατάστασης, κοινωνικώς ένταξης και αλληλεγγύης και για τους λόγους αυτούς πρέπει να ενθαρρύνετaι...”

Σ΄ όλο το φάσμα των «αναπηριών», δηλαδή στις κινητικές αναπηρίες, τις συναισθηματικές διαταραχές, τη νοητική καθυστέρηση και στις αισθητηριακές διαταραχές (τύφλωση, κώφωση), η κινητική δραστηριότητα εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Πέρα και πάνω από την βελτίωση των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και την ανεξάρτητη διαβίωση, την ανάπτυξη των κινητικών και φυσικών ικανοτήτων, την εκμάθηση των αθλητικών δεξιοτήτων, και την ελάττωση των συνεπειών της αναπηρίας, το άτομο με ειδικές ανάγκες μέσα από την φυσική δραστηριότητα αποκομίζει οφέλη που αφορούν την κοινωνικοποίηση του και την ισότιμη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα.

Μέσα από την συμμετοχή σε ατομικές αλλά και ομαδικές φυσικές δραστηριότητες το άτομο με αναπηρία δομεί την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του – ιδιαίτερα όταν αυτές οι δραστηριότητες οδηγούν στην επίτευξη των στόχων του- ενδυναμώνει τις δεξιότητές του για διαπροσωπικές σχέσεις, εμπλουτίζει τη ζωή του με δραστηριότητες που τον βοηθούν να ενταχθεί σε ομάδες αρτιμελών και μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος που απορρέει μέσα από αισθήματα ανεπάρκειας και μειονεκτικότητας, εφόσον αναγνωρίζει την κατάσταση του και ενεργεί με σκοπό να την βελτιώσει.

Κολύμβηση

Με το κολύμπι δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να δραστηριοποιηθεί μέσα στο υγρό στοιχείο και να ανακαλύψει αναπνευστικές και κινητικές δεξιότητες που δεν απαιτούνται σε άλλα αθλήματα.

Η εκμάθηση της κολύμβησης στα άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη:

  • στην εξοικείωση με το νερό
  • στην μετακίνηση, προώθηση του σώματος μέσα στο νερό.
 

Περισσότερα...

Μπάσκετ

Η θετική επίδραση της καλαθοσφαίρισης στη φυσική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η καλαθοσφαίριση είναι μια φυσική ενασχόληση, που παρέχει στο παιδί πολλές εμπειρίες και ευκαιρίες αυτογνωσίας μέσα σε ατομικές και ομαδικές αγωνιστικές καταστάσεις

 

Περισσότερα...

Στίβος

Τα προγράμματα του κλασσικού αθλητισμού πραγματοποιούνται στον φορέα μας από την πρώτη χρονιά ίδρυσης του και αποτελούν την αφετηρία για έναν εκπαιδευόμενο που, μολίς, ξεκινά να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες του «ΑΡΓΩ». Σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα την καρδιοαναπνευστική βελτίωση των αθλουμένων και την μυική ενδυνάμωση τους.
Συμμετέχουν, κυρίως, παχύσαρκοι εκπαιδευόμενοι, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αποκομίσουν οφέλη μέσα από αερόβιες ασκήσεις και παιχνίδια ψυχοκινητικής.

 

Περισσότερα...

Ποδήλατο

Το ποδήλατο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα μετακίνησης στις μέρες μας, αλλά και μια από τις πιο αγαπητές δραστηριότητες αναψυχής για όλες τις ηλικίες. Ως επίσημο άθλημα για άτομα με αναπηρία άρχισε να αναπτύσσεται από Τυφλούς Ποδηλάτες, οι οποίοι αρχικά συμμετείχαν σε αγώνες με διθέσιο ποδήλατο.

 

Περισσότερα...

Boccia

Tο boccia έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι ένα από τα παραολυμπιακά αθλήματα και  συμμετέχουν μόνο αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση.Οι αγώνες boccia  διεξάγονται σε κλειστό χώρο και το δάπεδο του αγωνιστικουύ χώρου πρέπει να είναι επίπεδο και λείο. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου ειναι 12,5 χ 6 μέτρα. μέσα  στον αγωνιστικό χώρο χαράσσεται μια γραμμή σχήματος «v», η οποία οριοθετεί την περιοχή στην οποία όταν προσγειωθεί η μπάλα-στόχος θεωρείται άκυρη. Στον αγωνιστικό χώρο υπάρχει άνα κεντρικό σημείο «χ», στο οποίο επανατοποθετείται η μπάλα-στόχος όταν αυτή βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο ή όταν δοθεί παράταση.

Περισσότερα...

Γυμναστήριο

Πριν από δύο χρόνια, αξιοποιώντας δωρεές συμπολιτών μας, καταφέραμε να ανακαινίσουμε και να αξιοποιήσουμε επιπλέον χώρους του κτηρίου στο οποίο στεγαζόμαστε. Δημιουργήσαμε ένα μίνι γυμναστήριο για την άσκηση των εκπαιδευομένων του Κέντρου Διημέρευσης, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια επιθυμία ετών προς όφελος της σωματικής υγείας και ενδυνάμωσης.
 
 

Περισσότερα...

Bowling

Δραστηριότητες που αφορούν το άθλημα του bowling

 

Περισσότερα...

Βάδην

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, για τους ωφελούμενους με τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη συνεργασία και στην εκτέλεση εντολών.

 Σε μικρές ομάδες με τη συνοδεία καθηγητή φυσικής αγωγής σε κοντινές τοποθεσίες που επιτρέπουν το περπάτημα με ασφάλεια. 

Περισσότερα...

Έδρα Σωματείου

Οικοτροφείο